On-site balanceren

Waarom on-site balanceren

Wanneer roterende machineonderdelen niet in balans draaien genereren deze trillingen, geluidsoverlast en extra energieverbruik. Dit resulteert doorgaans ook in versnelde slijtage van de lagers en andere machineonderdelen maar kan anderzijds ook een veiligheidsrisico inhouden. Door de waaier van de ventilator of andere roterende machineonderdelen te gaan balanceren wordt dit voorkomen.

We kunnen bij een vastgestelde onbalans de rotor / waaier van de machine gaan uitbouwen om deze te balanceren op een balanceerstand maar hier bij Comontec zijn wij voorstander en vooral gespecialiseerd in on-site balanceren en dit zowel in 1- als 2-vlaks.

Voordelen

Wat balanceren we

En dit doen we in alle takken van de industrie zoals de voeding-, papier-, chemische-, afvalverwerking- en metaalindustrie. Maar ook in residenties / gebouwen, maalderijen, mouterijen, magazijnen en in de landbouwindustrie.

Bij Comontec hebben ze meer dan 20 jaar ervaring op gebied van on-site balanceren en gebruiken hiervoor de meest geavanceerde draagbare balanceerapparatuur (Emerson / CSI 2130 en CSI 2140). Wij balanceren zowel voor Belgische alsook buitenlandse klanten (Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, UK).

Voorwaarden

Om on-site balanceren mogelijk te maken, moet aan de volgende voorwaarden voldaan zijn :

Werkwijze

Wanneer we een ventilator / machine gaan on-site balanceren, voeren we dit in de volgende 4 stappen uit:

Stap 1:

Trillingsanalyse beginsituatie

Voordat we de on-site balancering gaan uitvoeren zullen we eerst een trillingsanalyse uitvoeren op de te balanceren machine. Hierdoor kan men eventuele andere problemen zoals lagerschade, smeringsproblemen, losheid, speling, elektrische problemen (stroomdoorgang – softfoot – gebroken rotorstaven), uitlijningsfouten e.d. gaan vaststellen zodat deze eerst aangepakt kunnen worden. Indien het blijkt dat er lagers moeten vervangen worden, of de transmissie aan vervanging toe of de elektromotor. Wij bij Comontec kunnen dit voor U uitvoeren. Indien uit deze analyse blijkt dat er enkel een onbalans aanwezig is dan gaat men direct over tot het balanceren van deze machine.

Stap 2:

On-site balanceren

Wanneer men overschakelt naar het on-site balanceren van de ventilator / machine gaat men zoeken naar de spot waar er gewicht toegevoegd of weggehaald moet worden. In het geval van het toevoegen van gewicht gebruiken wij balanceergewichten van plastic, staal en van roestvrijstaal (inox) naargelang de toepassing. Deze balanceergewichten worden door ons geschroefd, gelijmd of gelast op de rotor. Indien het balanceergewicht geverfd of gecoat moet worden dan voeren wij dat direct ter plaatse uit.

Stap 3:

Trillingsanalyse situatie na on-site balancering

Na elke on-site balancering wordt er nog een trillingsmeting uitgevoerd om de toestand na de balancering vast te leggen. Ook wordt er een run up / coast Down meting uitgevoerd zodat we het kritisch toerental, resonantiefrequentie kunnen bepalen van de ventilator / machine. Dit kan vooral belangrijk zijn bij ventilatoren / machines met een variabel toerental.

Stap 4:

Rapport

De analyse van alle metingen alsook de resultaten van de on-site balancering worden in een rapport gegoten en nadien aan de klant bezorgd.

Voor meer informatie en onze tarieven : vul ons contactformulier in of bel +32(0)499 707 655